Tájékozódjatok!

Kik indulnak a szavazataitokért 2018. április 8-án?

Minden választókerület saját képviselőt küld a parlamentbe. Itt tudjátok megnézni, melyik választókerületbe tartoztok és kik indulnak a választáson. Ezen a térképen pedig a 106 választókerület legesélyesebb indulóit láthatjátok. Itt pedig a címetekre rákeresve megtudjátok, hogy melyik szavazókörben és helyileg hol fogtok szavazni.

Ezen az oldalon a választókerületetek számára kattintva azt is meg tudjátok nézni, hogy milyen volt a körzetben a választási részvétel 2014-ben és hogyan alakult a jelöltek közötti verseny. Amennyiben taktikai szavazáson gondolkoztok, azaz az esélyeket is figyelembe véve akartok választani, az első és a második jelölt közti 2014-es különbség is hasznos információ.

Ha azt szeretnétek, hogy a környezetetekben minél több ember menjen el szavazni, itt találtok ötleteket.

Mit ígérnek a pártok?

A Political Capital segítségével közzétettünk egy gyűjtést arról, hogy az esélyesebb pártok milyennek képzelik el Magyarországot. Sajnos a kormánypártok, illetve a Jobbik nem dolgozott ki programot, így jövőképükről az elmúlt 4 éves tevékenységük alapján vonhatók le következtetések. A Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum és a Párbeszéd Magyarországért pártok programjaiból készített kivonatok 11 szakpolitikai területre vonatkozóan adnak iránymutatást.

A pártprogramok áttekintése segítséget ad abban, hogy objektíven tájékoztathassátok az embereket és segíthessetek nekik a tudatosabb választásban. Ti is elkészíthetitek saját gyűjtéseteket, illetve értékelhetitek is az egyes pártok jövőképét.

Ha kedvet kaptok a pártok vagy a képviselőjelöltek értékeléséhez, itt kaptok néhány hasznos tippet!

Hogyan őrizzük meg pártsemlegességünket?

Minden józan gondolkodású embernek az a célja egy demokráciában, hogy minél többen éljenek a választójogukkal és minél tudatosabb döntést hozzanak. Magától értetődő, hogy a civil szervezetek ebben segítenek, szerepet vállalnak. Ha nem kezditek el tolni egy párt szekerét, hanem lehetőség szerint minden pártot megszólítotok, megőrzitek pártsemlegességetek. Természetesen ebbe az is beletartozik, ha általatok fontosnak ítélt, hosszú idő óta képviselt ügyekben kiegyensúlyozottan, tényekkel alátámasztva értékelitek a pártok vagy az újrainduló képviselőjelölt eddig nyújtott teljesítményét.