Mindent bele!

„Mi is szavazunk 2018-ban!”

Választási mozgósítás

Segítsetek, hogy a környezetetekben minél többen menjenek el választani! Ez a közösségetek erejét is növeli. Ha meg tudjátok mutatni, hogy az általatok képviselt ügyek sok embernek fontosak, akik aktívak és ráadásul szavazni is fognak, nagyobb eséllyel érzi majd a képviselő, hogy kedvezzen ígéreteivel, döntéseivel. Ha szavazol, számítasz!

Néhány ötlet a mozgósításra:

 • Kik azok, akik nem szavaznak? Hol érhetőek el? Készíts tervet!
 • Mondjátok el, ahol lehet, hogy szavazni fontos. Építsétek be ezt az üzenetet a hírleveletekbe, képzéseitekbe, beszélgetéseitekbe.
 • Szervezzetek közösségi beszélgetéseket a választásokról. Tájékoztassátok az embereket arról, melyik szavazókörben szavazhatnak, milyen papírokat vigyenek magukkal.
 • Tegyetek ki tájékoztató anyagokat a közösségi terekben. Használjátok nyugodtan mindazt, amit ezen az oldalon találtok.
 • Mondjátok el az ismerős szervezeteknek, közösségeknek, közösségi vagy szociális munkásoknak, hogy ők is vigyék hírét: szavazni fontos. Fogjatok össze! Forgalmasabb helyeken állítsatok fel standot, terjesszetek információs anyagokat.
 • Biztosan van jó pár ügy, amiben az elmúlt években megpróbáltatok változást elérni. Ezeken az ügyeken keresztül sokszor könnyebb elmagyarázni, miért fontos elmenni választani. Adjatok kiegyensúlyozott, tényekkel alátámasztott helyzetértékelést.
 • Ha ennyi nem elég, itt is találsz még ötleteket.

„Beszélgessünk közös ügyeinkről!”

Nyilvánosság, választási fórum

Könnyebb összehasonlítani a jelöltek teljesítményét, ha sikerül egy asztalnál beszélgetni velük. Szervezzetek választási fórumot, amely lehet akár egyszeri alkalom vagy tematikusan szerveződő sorozat. Így nagyobb nyilvánosságot teremthettek a számotokra fontos ügyeknek, amelyekhez egyébként is szükségetek lesz a döntéshozók támogatására.

Néhány jótanács:

 • Kiket ismertek a választókerületben, akár más településekről? Fogjatok össze!
 • Figyeljetek arra, hogy a jelöltek egyenlő arányban jussanak szóhoz és a vélemények megfogalmazása közben támaszkodjatok a tényekre. A fórum levezetéséhez válasszatok moderátort. Ha valamelyik jelölt nem jön el a rendezvényre, kommunikáljátok a nyilvánosság felé, hogy elzárkózik a párbeszédtől.
 • Érdemes megoldani az online közvetítést (streamelést), a tapasztalatok alapján magas a nézettsége. Kommunikációtokban legyetek átláthatóak, már csak azért is, hogy minél szélesebb körben tájékoztathassátok a lakosságot. Ez nyújthat védelmet abban az esetben is, ha politikai kommunikációs támadás ér.
 • A jogi tudnivalókat itt találjátok.

„Értékeljük az Önök teljesítményét!”

A képviselők az alkalmazottaink. Ezért a pártprogramok értékelése mellett a képviselőjelöltekre is érdemes időt áldozni, megnézni, kik ők, honnan jöttek. Különösen érdekesek az újrahajrázó jelöltek, akik az előző 4 évben sokat mutattak teljesítményükből.

Néhány tipp:

 • Nézzetek utána, hogy az újrainduló jelölt mit csinált az elmúlt 4 évben. Ezen az oldalon ki tudjátok választani jelenlegi képviselőtök nevét, majd meg tudjátok nézni, hány indítványt nyújtott be és milyen ügyekben szólalt fel.
 • Itt pedig azt tudjátok megnézni, hogy a számotokra fontos döntéseknél hogyan szavazott az illető.
 • Mennyire képviselte az újrainduló jelölt a választókerület érdekeit a parlamentben? Ti hogyan szavaztatok volna a helyében? Osztályozzátok a döntéseit 1-5-ig.
 • Kiket ismertek a választókerületetekben, akár más településekről? Vonjátok be őket is!
 • Kiegyensúlyozottan, tényekkel alátámasztva osszátok meg véleményeteket a nyilvánosság előtt!
 • A Political Capital segítségével közzétettünk egy gyűjtést arról, hogy az esélyesebb pártok milyennek képzelik el Magyarországot. A 11 szakpolitikai terület mentén készült pártprogram-összefoglalókat itt tekinthetitek meg!

„Lehet pár kérdésünk?”

Kérdőív, választási gyűlés

A kampányidőszak jó apropó arra, hogy a nyilvánosságon keresztül rátereljétek a figyelmet a számotokra fontos ügyekre. A képviselőjelöltek ilyenkor szeretnének a választók kedvében járni, így soha jobb alkalom arra, hogy begyűjtsetek pár ígéretet. Noha ezek nem könnyen számon kérhetők, a kellő nyilvánosság adhat nyomatékot.

Állítsatok össze egy kérdéssort és küldjétek el a jelölteknek, vagy tegyetek fel kérdéseket a pártok által szervezett választási gyűléseken. A válaszokat hozzátok nyilvánosságra.

Néhány jótanács:

 • Kiket ismertek a választókerületben, akár más településekről? Fogjatok össze! Minél több civil szervezet vagy közösség keresi meg ugyanabban az ügyben a jelöltet, vagy minél több választókerületből érkezik a kérdés, annál nagyobb esély van arra, hogy elnyeritek a pártok figyelmét.
 • A pártok által rendezett gyűléseken van lehetőségetek kérdezni. Menjetek többen, készüljetek fel előre a kérdésekkel, vigyetek kamerát. A jelenlegi felfokozott politikai helyzetben nem minden választási gyűlésen fogadnak majd szívesen. Ilyen körülmények között is maradjatok méltóságteljesek, higgadtak és erőszakmentesek. Ha nem juttok szóhoz, táblák felmutatásával is kifejezésre juttathatjátok véleményeteket.
 • Mi van, ha nem engednek be? Mit történik, ha nem tehettek fel kérdéseket? A jogi tudnivalókat itt találjátok.

„Ne add el a szavazatod!”

A választási visszaélések megakadályozásának első lépése, hogy tájékoztatod az embereket a jogaikról. Amennyiben számítasz arra, hogy körzetedben választási csalások lesznek, készülj fel azok dokumentálására. Mielőtt belekezdesz, jó ha tudod, hogy sajnos a tapasztalat szerint a választási visszaélések nehezen bizonyíthatók. Állampolgárként jelentkezhetsz a szavazatszámláló bizottságba is.

További hasznos infok:

Részvétel Hete: csináljuk együtt!

Idén is lesz Részvétel Hete! Találkozunk 2018. március 19-25-én!

Az ÁRH kiemelt témái 2018-ban is a részvétel legfontosabb hazai aktualitásaival foglalkoznak, a „civilség” és a civilek bemutatásával és a választásokhoz kapcsolódó tudatosítással. Ha kedvet kaptál, lépjünk együtt!

További csatlakozási lehetőségek:
Közös Ország Mozgalom
Számoljuk együtt a szavazatokat! – MeNŐK
Demokrata Civil Közösségek
Elektori Parlament

Képforrások:
http://www.playfulfactory.com/
http://www.www.dehir.hu
http://avarosmindenkie.blog.hu
http://www.cka.hu/arh