A Civil Kollégium Alapítvány az aHang kampányplatformmal és az Esély Labor Egyesülettel közösen 12 település legszegényebb lakói számára kezdett gyűjtésbe két héttel ezelőtt. Az aHang tagjainak kiküldött segélykérő levél hatására öt óra alatt 4 millió forint, hat nap alatt 13 millió forint érkezett, két hét után 18 millió forintnál jár az azóta nagy nyilvánosságot kapott gyűjtés – ez messze felülmúlta minden reményünk. A hétköznapi emberek látják a bajt, és utolsó erejükből próbálják megakadályozni – ezt üzeni a hatalmas összeg. A héten megérkezett az első segélyszállítmány, és hamarosan a másik 11 településen is kiosztjuk az adományaitokból vásárolt élelmiszereket és tisztítószereket.

“Pár hete megtapasztaltuk, milyen az, amikor felmerül annak a lehetősége, hogy nem lesz elegendő étel magunk, a családunk számára. Bevásároltunk, feltöltöttük a kamrapolcokat, de még akkor sem voltunk nyugodtak, mert nem tudtuk, hogy a megvásárolt élelmiszer hány hétre lehet elegendő. Rémálmainkban elfogytak a készleteink, és nem tudtunk enni adni a szeretteinknek. Gondolj most azokra a családokra, akik számára ez a rémálom a jelen idejű valóság. Soha nem volt még ekkora szükség az összefogásra!” – az alábbi sorok eddig 2200 embert szólítottak meg, akik összesen 18 millió forintot adományoztak a Még egy falat kampányra. A gyűjtés célja 12 hátrányos helyzetű település 500 legszegényebb családjának megsegítése a járvány időszakban. Az eredeti, szolidaritásra buzdító koncepció teljes mértékben megvalósulni látszik, hiszen a 8000 forintos átlag adománnyal tulajdonképpen egy család egy másiknak segít túlélni ezt az időszakot. (Természetesen érkeztek nagyobb összegű adományok, és sokan – ezt a kísérő levelekből tudtuk meg – az utolsó ezreseiket adták a nemes célra.)

Az összegyűlt összeg lehetővé teszi, hogy a kedvezményezett családok ne csupán egyszer részesüljenek élelmiszer és tisztítószer adományban – az osztások több körben valósulnak meg, hogy az elkövetkezendő nehéz hetekben folyamatos segítséget kapjanak a rászoruló családok.

A Még egy falat adománygyűjtő kampányról bővebben itt olvashatsz: https://ahang.hu/megegyfalat/

Számos médiumban hírt adtak a kampányról, az RTL Híradójában támogatott közösségszervezőnk, Bitó-Balogh Zsanett beszélt és az egyik kedvezményezett család is bemutatkozott: „Az éhezéstől jobban félnek, mint a koronavírustól”.

Az első segélyszállítmány a Baranya megyei Ág településre érkezett meg, ahol partnerünk, az Ág Szegényekért Egyesület segítségével valósult meg az osztás.

Első körben a település 15 leginkább rászoruló családja – 47 fő – kapott zöldséget, gyümölcsöt, egyéb élelmiszert, tisztítószert, a kisgyermekesek gyermekápolási termékeket. Az Ág Szegényekért Egyesület aktivistái az osztást megelőzően családról családra jártak, hogy felmérjék, hol mire van szükség.

“Volt, ahol azt mondták, köszönjük, olajunk van, de zsírra nagy szükségünk lenne a zsíros kenyérhez. Máshol mosószert kértek, mert hypoval sok mindent lehet tisztítani, de ruhát nem, és most, hogy a gyerekek egész nap az udvaron játszanak, többet kell mosni – mondta el Kelemen Nikoletta, az Ág Szegényekért Egyesület aktivistája. – A legjobban a zöldségnek, gyümölcsnek örültek a gyerekes családok, mert a gyerekek az iskolai étkeztetés keretében most napi egy tál meleg ételt kapnak csupán a szokásos háromszori étkezés helyett. Hiányzik az alma, banán, uzsonnához járó zöldség, amit a családok nem tudnak biztosítani.”

Kelemen Nikoletta a következő osztás(ok) előtt – amelyet a gyűjtött összeg nagysága tesz lehetővé – újra felméri majd a szükségleteket, hogy minél hatékonyabban lehessen segíteni a családokat a krízisidőszakban. “A helyiek nem vártak, nem reméltek segítséget, pláne nem ismeretlen családoktól. Ez mindnyájunkat nagyon meghatott” – árulta el Kelemen Nikoletta.

A gyűjtés április 30-ig folytatódik, a következő héten újabb településekre érkeznek meg a csomagok, az osztásokról folyamatosan hírt adunk Facebook oldalunkon, a kampány végén pedig részletesen beszámolunk arról, hogy pontosan milyen településen, kiknek, milyen adományokat osztottak ki a partnereink.

Még mindig várjuk a felajánlásokat, hogy minél nagyobb segítséget nyújthassunk a rászoruló családoknak: https://terjed.ahang.hu/campaigns/ahang_cka

Tags:
0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Bejelentkezés Facebook nélkül:

Forgot your details?