“10 év bátorság, ellenállás, és tanulás a változásért” szloggennel hirdette meg az Európai Közösségszervezők Hálózata (ECON) idén 10. alkalommal Kunbábonyban az Állampolgári Részvétel Egyetemét (CPU).

A jelenkor politikai viharában néztünk szét 17 országból jött közel 100 aktív állampolgárral: közösségben élő és gondolkodó kutatókkal és aktivistákkal, akik mind tenni akarnak valamit a társadalomért, amiben élnek.

Pozitív példákat és jó gyakorlatokat hoztak és osztottak meg egymással a fiatal, lelkes szakemberek: egyebek mellett Moldovából az elöregedés elleni harcot, a szemléletformálást, Németországból a klímaktivizmus eredményeit, Romániából a progresszív pártok alakulását és sikeres kampányait, Belgiumból a közösségek szerepét társadalmi és globális szinten, Amerikából a zene mozgalmi szerepét és felhasználhatóságát.

Az előadások és workshopok 5 napon át 3 nagy témakört jártak körül: rasszizmus és gazdasági kirekesztettség, népszerű és kritikai pedagógia irányzatok, illetve politikai aktivizmus. A szabadidőben, a közös ebédek és az esti lazulás alatt kiderült, hogy ki miben merült el aznap és milyen új inspirációkat szerzett: a teljes tábor megmozdult egy-egy téma vagy workshop után. Kampányokat és ellenkampányokat szerveztünk (pl. medence kampány), petíciót írtunk ki, mozgalmi dalt írtunk, vitáztunk és persze hajnalig mulattunk.

Az 5 nap alatt létrejött az a közeg, amiben élni szeretnénk: megtanultunk tanulni, odafigyelni egymásra, észrevenni a közös sablonokat és jó módszereket, és ezeket az energiákat visszük tovább a saját, közösségi vagy aktivista munkánkba.

Mátyás Lilla

0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Bejelentkezés Facebook nélkül:

Forgot your details?