Tóparti piknik. Forrás: CivilKalász

Tóparti piknik. Forrás: CivilKalász

2017. március 14-én kerítésoszlopokat betonoztak egy, a bevásárló központ felé vezető gyalogút elejére. Már korábban volt olyan információnk, hogy az önkormányzat és a Budakalászi Munkás Sport Egyesület e járdaszakasz lezárását tervezi. Az út a BMSE focipályái között vezet el, ők az önkormányzattól kapták tartós bérletbe a területet, bérleti díj megfizetésének kötelezettsége nélkül. Zavarja őket az átmenő forgalom, ezért tervezték a lezárását. Elmondásuk szerint az utóbbi időben megszaporodtak a rongálások a focipályákon és egy kutyatámadás is érte az egyik sportoló gyermeket.

A teljes képhez fontos tudni, hogy a terület, amelyen most a focipályák találhatók, régebben egy közpark volt az Omszki-tó partján. Először egy nagyméretű focipálya került kialakításra a területen, utána az elmúlt években kialakítottak egy műfüves pályát és egy másik nagyméretű, először homokos, majd füvessé alakított focipályát. A pályák el vannak kerítve, közöttük megmaradt az eredeti leaszfaltozott gyalogút. Ezen keresztül közelíthető meg gyalogosan, biciklivel legjobban a lakott területek felől a város szélén, a 11-es út mellett elhelyezkedő bevásárlóközpont.

Több fórumon is próbáltunk tájékozódni, hogy mikor és milyen feltételekkel tervezik ennek az útnak a lezárását. Telefonon még aznap kértünk felvilágosítást az önkormányzattól, és emailben megkerestük a BMSE vezetőjét. Az következő napokban személyesen és írásban kerestük fel az önkormányzatot és a terület képviselőjét is. A következőket tudtuk meg az önkormányzattól: a lezárás heteken belül megtörténik, és a bevásárló központhoz a Sportcsarnoknál, a tó másik végénél lehet majd eljutni. Járda kialakítását nem tervezik azon az úton. Semmilyen beruházást nem terveznek ezzel kapcsolatban. A kerítés építését is a sportegyesület végzi. A BMSE-vel ekkor még nem sikerült felvennünk a kapcsolatot.

A javasolt alternatíva a gyalogos közlekedésre nem volt elfogadható. Azon kívül, hogy az hosszabb, nincs végig kiépített járda sem. A Sportcsarnok utáni szakaszon vagy a fűben vagy a bevásárló központ parkolóján át lehet csak közlekedni. Mivel a megmaradt parkba kutyát tilos bevinni és a kerülőút a parkon át vezet, ezért kutyával csak egy jóval hosszabb, 1500 méteres kerülővel lehetne megtenni az eddig 290 méteres utat. Az új út az önkormányzat és a BMSE szerint „csak” 150 méterrel hosszabb, ami több mint 50%-os növekedés. A mi méréseink szerint viszont az út így közel 600 méter lenne, ami kétszer olyan hosszú, mint eddig.

Április végén sikerült leülnünk egy asztalhoz a BMSE elnökével és átbeszélni vele a dolgokat. Tőle azzal búcsúztunk el, hogy megértette az érveinket és letett arról a szándékáról, hogy lezárja ezt az utat a lakosok elől.

Így szerveződtünk:

A lezárás hírét megosztottuk szimpatizánsainkkal a Facebook oldalunkon. Informálódni kezdtünk a lezárással kapcsolatban.

A problémára elfogadhatóbb megoldási javaslatokat tettünk.

Április elején indítottuk el levélkampányunkat, amelyben mind az önkormányzatot, mind a BMSE sportegyesületet arra kérjük, hogy ne zárják le az utat, legalábbis addig ne, amíg nem megoldott a kerülő úton a biztonságos közlekedés. Mivel nem volt egyértelmű, hogy a döntés kinek a hatáskörében van, mind az önkormányzat, mind a BMSE szerepelt a címzettek között. Az önkormányzat a terület tulajdonosa, az BMSE a használója.

Több javaslatot is tettünk emellett, hogy hogyan lehetne az út a lakosoknak járható, mégis biztonságos a sportegyesületnek is. Például javasoltuk, hogy helyezzenek el kapukat, amelyek a forgalmasabb napközbeni időszakban nyitva lehetnének, javasoltuk, hogy a közterületfelügyelők gyakrabban járjanak arra, megakadályozva a rongálásokat. Javasoltuk a pályák kerítésének megerősítését is, illetve egy másik, hasonlóan rövid útvonalon járda kialakítását a focipályák mögött, hogy rövidebb kerülőt kelljen tenni.

Javaslatainkat eljuttattuk az önkormányzathoz és a területi képviselőhöz is. Facebook oldalunkon tájékoztattuk a lakosokat a tervezett lezárásról és arra buzdítottuk őket, vegyenek részt a levélkampányban. Összesen kb. 100 aláírt levél került vissza hozzánk, amiből mi hetvenet továbbítottunk az önkormányzathoz. A többit azért nem, mert addigra kampányunk elérte a célját.

A levelet kinyomtatható formátumban megosztottuk a Facebook-oldalunkon is és személyesen is gyűjtöttük hozzá az aláírókat. Erre nagyon jó alkalom volt az április 22-én tartott Tóparti Piknik eseményünk is, hiszen a helyszín is nagyon közel esett a lezárás helyéhez.

A lezárni kívánt úton két alkalommal végeztünk gyalogosforgalom-számlálással egybekötött támogató gyűjtést is.

Email listánkra elküldtük szimpatizánsainknak a formalevelet. Természetesen arra is buzdítottunk, hogy saját maguk által fogalmazott levélben keressék meg az illetékeseket, akár telefonon, akár levélben vagy személyesen. Ehhez segítségképpen újra megosztottuk az oldalon a képviselők elérhetőségeit is. Többen jelezték, hogy nem a mi levelünket, hanem sajátot küldtek el a hivatalnak.

Bár a városvezetés részéről nem érkezett hivatalos reakció az akciónkkal kapcsolatban, mégis sikeresnek mondhatjuk azt, hiszen a sportegyesület elnökével való egyeztetés után elállt a lezárás szándékától. Mint mondta, nem gondolta volna, hogy az embereket ennyire felzaklatja majd a lezárás, sok helyről kapott megkeresést ő is ez ügyben. Így kampányunk minden tekintetben sikeresnek mondható.

Tags:
0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Bejelentkezés Facebook nélkül:

Forgot your details?