Mátészalka egyik városrésze a Ráczkert, ahol több ezer ember él. A városrész közösségi közlekedési
lehetőségei nem igazodtak igazán a ráczkerti lakosok igényeihez, így elhatározták, hogy tesznek a változás érdekében.

1. kép: Internetes mém. Forrás: Mateszalkaleaks.blog.hu

Nyírbátoron keresztül Nyíregyházára és a Nyírbátoron keresztül Debrecenbe közlekedő helyközi buszjáratok nem álltak meg a Rácz kertben található, Kórház utcai buszmegállóban. Így, a Nyíregyházára, illetve Debrecenbe igyekvő lakosoknak 1,2 kilométert kellett gyalogolniuk ahhoz, hogy ezekre a járatokra fel tudjanak szállni a mátészalkai buszállomáson. Ez gyalogosan mintegy 14 percet vett igénybe.

A Nyíregyházáról, Nyírbátoron keresztül, illetve a Debrecenből Nyírbátoron keresztül Mátészalkára érkező buszjáratok szintén nem álltak meg ebben a megállóban, így is a buszállomásról kellett gyalogosan megtennie az utazóközönségnek az 1,2 kilométeres távot.

A probléma széles tömegeket, több korosztályt érintett. A fiatalabb generáció a nyíregyházi egyetemre vagy a debreceni egyetemre jár, az idősebb generációnak a nyíregyházi kórházba vagy a debreceni klinikára való gördülékenyebb el- és visszajutáshoz lett volna szükségük arra, hogy a Kórház utcai megállóban is megálljanak a távolsági buszok.

Így szerveződtünk:

2016. augusztusban és szeptemberben több mint száz emberrel beszélgettünk (ezt mi, közösségszervezők kapcsolatépítő beszélgetésnek hívjuk) Mátészalka Ráczkert városrészében. Kiderült, hogy az egyik legégetőbb gondnak azt tartják a lakosok, hogy a Nyíregyháza/Nyírbátor és a Debrecen/Nyírbátor felől érkező távolsági buszok nem állnak meg a városrészben, és így több mint egy kilométeres gyaloglásnak teszik ki a fiatalokat és az időseket.

A javaslatokat megszívleltük, és az érintetteket arra kértük, hogy közös erővel írjunk egy levelet az Észak-magyarországi Közlekedési Központnak, hiszen ők tudnak tenni a helyzet megoldásáért (a kampányunkban ők voltak az ún. célszemélyek). A levelet közösen állítottuk össze, és felsoroltuk az érveinket az új megállók mellett. Azt is leírtuk, hogy ez nem kerül plusz költségbe, és így több ezer Rácz kerti lakosnak tennék könnyebbé, komfortosabbá a mindennapjait.

Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ a levelünket az Északkelet-magyarországi Közlekedésszervező Irodának továbbította, akik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal egyeztettek az ügyben. Hogy tovább üssük a vasat, és hogy érzékeljék a döntéshozók, hogy nagy tömegek, valós igényéről van szó, levélírásra buzdítottuk tagjainkat és az érintetteket. Megkértük őket, hogy pár sort írjanak a saját szavaikkal az Északkelet-magyarországi Közlekedésszervező Iroda vezetőjének. Akciónk keretében a hozzánk érkezett visszajelzések szerint több mint száz levél érkezett az iroda vezetőjéhez.

A megyei média ingerküszöbét is elértük, így a megyei napilap a Kelet, és a Szabolcs Online is hírt adott küzdelmünkről.

Tagjaink mémeket készítettek, amelyeket igyekeztünk széles körben terjeszteni, a Mátészalkelaks-blogon is melegen tartottuk az ügyet.

Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ 2016. október 20-án kelt levelében a Közlekedésszervező iroda javaslata alapján és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselőjével egyetértésben engedélyezte azt, hogy a Nyíregyháza/Nyírbátor és a Debrecen/Nyírbátor felől érkező buszok megálljanak Mátészalkán a Rácz kerti városrészében, a Kórház utcai megállóban.

Továbbá ezeket a járatokat nem csak Nyíregyházáról, illetve Debrecen felől érkezve állítják meg az említett megállóhelyen, hanem 2016. december 11-től, a ráczkerti lakosoknak a Nyíregyházára és Debrecenbe történő utazáskor sem kell a buszállomásra gyalogolniuk, mert a Kórház utcai megállóhelyen lehetőségük van felszállni ezekre a távolsági buszjáratokra is.

Tags:
0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Bejelentkezés Facebook nélkül:

Forgot your details?