A közösségi művészetről

Közösségi művészetnek a közösségi kontextusban, a közösség tagjainak bevonásával megvalósuló művészeti tevékenységet nevezzük, melyben alapvető az adott közösség és az alkotás folyamatát kísérő művészek vagy fejlesztők interakciója, párbeszéde egymással és az alkotás által a környezetükkel. Ezáltal a közösség tagjainak lehetősége nyílik kifejezni a közösséget foglalkoztató tartalmakat, és szélesebb társadalmi rétegek számára is láthatóvá tenni a művészet eszközei által. A közösségi művészeti folyamatok nemzeti vagy akár nemzetközi szintű változásokat is okozhatnak társadalomkritikai és tudatosságra ébresztő, az egyéneket saját képességeikben, jogaikban megerősítő funkciójuk által

Az effajta alkotói folyamatokban nagy hangsúly helyeződik az elfogadásra, minden gondolat, ötlet és kifejeződés létjogosultságára,  a folyamat demokratikus voltára: a csoportenergiák egyben tartása érdekében a közösségi döntésre. Az önkéntes és a feltétel nélküli részvétel (a részvétel ne kötődjön előzetes tudáshoz, bárki számára nyitott legyen) az előbbiekhez hasonlóan fontos alapelv.

A mural painting műfaja

A mural kifejezés a latin murus szóból ered, amely falat jelent. A mural painting olyan nagyméretű, köztéri falfestészeti műfaj, mely méreteivel, színeivel, feldolgozott témájával erőteljesen meghatározza az adott hely, utca képét, s a közösség számára meghatározott üzenetet közvetít. A művek témája, a megjelenítés eszközei, a szimbolikus tartalmak a lokális kontextusokban nyernek konkrét értelmet, képviselnek releváns tartalmakat.

A mural painting nemcsak művészeti műfaj, hanem egy általában közösségépítő tevékenységként használt módszer. Esetében a létrehozás folyamata ugyanolyan hangsúlyos és jellegzetes, mint az eredmény maga, a kész alkotás.

László Eszter a közösségi művészetekről

[iframe width=”100%” height=”500″ src=”https://www.youtube.com/embed/UQxb4dszIt4″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

Tags:
0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Bejelentkezés Facebook nélkül:

Forgot your details?