Budapest, 2017. július 12. - Az Autonómia Alapítvány, a Civil Kollégium Alapítvány, a Jogriporter Alapítvány és az Ökotárs Alapítvány nem tesz eleget a jogsértő „külföldről támogatott szervezetekről” szóló civil törvény előírásainak, nem veszi magára a bélyeget, ily módon is küzd a hangulatkeltést célzó intézkedés hatályon kívül helyezéséért.

Budapest, 2017. július 12. – Az Autonómia Alapítvány, a Civil Kollégium Alapítvány, a Jogriporter Alapítvány és az Ökotárs Alapítvány nem tesz eleget a jogsértő „külföldről támogatott szervezetekről” szóló civil törvény előírásainak, nem veszi magára a bélyeget, ily módon is küzd a hangulatkeltést célzó intézkedés hatályon kívül helyezéséért.

Legkésőbb ma kellene regisztrálniuk azoknak a civil szervezeteknek, amelyek idén már külföldi támogatást is kaptak munkájukhoz. A civil szervezetek ellehetetlenítését célzó törvény alapján azt is fel kellene tüntetniük honlapjukon, hogy „külföldről támogatott szervezetek”. Az Autonómia Alapítvány, a Civil Kollégium Alapítvány, a Jogriporter Alapítvány, valamint az Ökotárs Alapítvány ennek a regisztrációnak nem tesz eleget, közölte a négy szervezet.

A négy civil szervezet szerint ez a törvény is egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyek alapjaiban veszélyeztetik a magyar demokráciát. A törvényt a civilellenes kormányzati propaganda össztüzében szavazták meg, társadalmi egyeztetés nélkül, széles körű hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére, ráadásul csak a kormányzó párt támogatásával. A Norvég Civil Támogatási Alap elleni támadásokkal négy éve kezdődött intézkedések és a kormánykommunikáció célja a független civilek karanténba zárása, megfélemlítése azért, hogy ne szóljanak bele a közügyekbe, és ne nyilvánítsanak véleményt a parlamenti vagy önkormányzati döntésekről. A hatályos törvényeknek megfelelve a civil szervezetek átláthatóan működnek, eddig is elérhetővé tették honlapjukon, hogy milyen forrásokból gazdálkodnak, ez bárki számára most is látható, így a fenti alapítványok szerint a „külföldről támogatott szervezetekről” szóló törvény lényegében nem más, mint megkülönböztetés, és nem állná ki az alkotmányosság próbáját sem. A négy szervezet ezért más civilekkel együtt, velük összefogva keresi a létező jogorvoslati formákat.

A civilellenes törvény nemcsak azokat a hosszú évek óta hivatásszerűen működő, nagyobb és stabil szervezeti háttérrel rendelkező szervezeteket próbálja ellehetetleníteni, amelyeket közvetlenül érint, de bénítólag hat országszerte azokra a kisebb vidéki, helyiek által életre hívott kezdeményezésekre is, amelyek célja, hogy az állampolgárok hallassák a hangjukat, részt vegyenek a közéletben, és maguk alakítsák saját és közösségük sorsát. A civilellenes intézkedések miatt még fontosabb, hogy ezek a közösségek, amelyek sok esetben kiszolgáltatottak a helyi hatalmi viszonyoknak, támogatást kapjanak ahhoz, hogy megőrizzék az önmagukért való kiállásba, az önszerveződésbe és demokratikus jogaik gyakorlásába vetett hitet; és a megszűnés miatt érzett félelmük ellenére továbbra is kifejezzék véleményüket a helyi és országos intézkedésekkel kapcsolatban.A megbélyegzés ellen kiálló négy szervezet számos kezdeményezés megszületésében és megerősödésében segédkezett, és szerte az országban különféle fejlesztő munkákban vett részt, ezért felelősségüknek és erkölcsi kötelességüknek érzik, hogy kiálljanak a civil szféra egészét megbélyegző, és a demokrácia szellemiségével szembemenő törvény ellen.

„A szabadon szerveződő közösségek, civil szervezetek az egyik legfontosabb építőelemei egy jól és egészségesen működő társadalomnak, nélkülük sok helyen magára maradottnak érezhetik magukat magyarok tömegei.” – nyilatkozta Nun András, az Autonómia Alapítvány igazgatója.

„A legszebb része a munkánknak, amikor újra és újra átélhetjük a szerveződő helyi csoportokkal, ahogy közös fellépésük erejét megtapasztalva nyitottabbá, szolidárisabbá válnak, nő az önbizalmuk a nyilvános helyzetekben. A közösségi érdekérvényesítést, az állampolgárok összefogását segítjük, egyértelműen ki kell állnunk, ha ez veszélybe kerül.” – mondta Peták Péter, a Civil Kollégium munkatársa.

„Ahogy az elmúlt években, az Ökotárs most is kiáll magáért és értékeiért, ezzel is biztatva azt a sokszáz szervezetet, amelyek támogatásaiban részesültek, hogy folytassák munkájukat helyben és országosan is: az önszerveződésért, a fenntarthatóságért és a társadalmi igazságosságért.” – tette hozzá Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.

„Széchenyi Istvánnal együtt valljuk, hogy az egyesületi eszme az emberek között a legnagyobb és egyben legszelídebb erő és hatalom.” – jelentette ki Sárosi Péter, a Jogriporter Alapítvány igazgatója. „Kossuth Lajossal együtt pedig azt, hogy csakis a békés társadalmi mozgalmak kibontakozásával kerülhetők el az erőszakos társadalmi megrázkódtatások.”

Sajtókapcsolat:
Pál Bence
Civil Kollégium Alapítvány
Email cím: [email protected]
Mobilt.: +36 30 473 0493

0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Bejelentkezés Facebook nélkül:

Forgot your details?