A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervező pályázati felhívása

A kezdeményezés szervesen kapcsolódik a Civil Kollégium Alapítvány 2010-óta tartó országos közösségszervező szakmai építkezéséhez, melynek idei pályázati felhívása is a társadalmi önszerveződést, a helyi közösségek érdekérvényesítését kívánja erősíteni. Azoknak a közösségszervezési programoknak a pályázatát várjuk, amelyek közösségi válaszokat kínálnak a helyi társadalmi és gazdasági folyamatok kihívásaira, aktív figyelemmel kísérik, ellenőrzik a helyi intézmények munkáját, biztosítják azok civil kontrollját. Azok a programok kapnak támogatást, amelyek látható és a helyi közösség számára érezhető módon változást akarnak elérni és segítik a közösségi érdekérvényesítést. Átláthatóvá és elszámoltathatóvá tennék a helyi döntéshozók, intézmények (pl. oktatási, egészségügyi, közlekedési, kulturális) és szolgáltatások működését, a helyi adók felhasználását, a közbeszerzési eljárások tisztességét annak érdekében, hogy megteremtsék a döntéshozatalban való hatékony egyéni és csoportos részvétel lehetőségét, alakítsák a döntéseket, és ezáltal segítsék a szegénységben és kirekesztettségben élők érdekeinek érvényesülését is.

A felhívásra magyarországi, 10,000 főnél nagyobb városban működő civil szervezetek vagy önszerveződő, informális csoportok jelentkezhetnek. A pályázat keretében olyan szervezetek, csoportok jelentkezését várjuk, melyek már rendelkeznek tapasztalattal, eredményekkel a társadalmi önszerveződés, érdekérvényesítés területén, és biztosítani tudják a támogatás elnyerése esetén főállású közösségszervező alkalmazását. A pályázóknak be kell mutatniuk azt a helyi problémát, problémakört, amelyre megoldást keresnek, és elképzeléseiket arról, miként tudnak hatékonyan fellépni a problémák megoldása érdekében, és a helyi probléma országos vetületét is ismertetniük kell.

Pályázatokat elsősorban vidéki városokból várunk. Az elbírálás során továbbá előnyben részesülnek:

  • a szegénységben és kirekesztettségben élők bevonásával megvalósuló programok,
  • az ifjúság demokratikus részvételét erősítő, helyi fiatalok helyzetével, problémáival foglalkozó, fiatal szervezőkre és vezetőkre épülő kezdeményezések,
  • továbbá olyan programok, melyek a nemek közötti különbségeket is figyelembe veszik, helyi női vezetőkre koncentrálnak, illetve a problémák meghatározásánál a nemek közötti különbségeknek is jelentőséget tulajdonítanak.

A szervezeteknek, csoportoknak nyújtott támogatás keretében, a kiválasztott 13-16 közösségszervezési program közösségszervezőjének a CKA fedezi képzésének költségeit, továbbá 1 éves időtartamra a magyar átlagfizetésnek megfelelő személyi költségeit és a szervezéshez szükséges programköltségek egy részét.

A pályázatok leadásának határideje: 2017. június 5.

További információ és adatlap kérése:
[email protected]

www.cka.hu

A Program az Open Society Initiative for Europe (OSIFE) pénzügyi támogatásával valósul meg.

A felhívás ide kattintva letölthető!

A pályázati dokumentumok itt:

Kérjük, töltse ki a mezőket a dokumentumok eléréséhez!
Amennyiben meghatározható, kérjük, adja meg a pályázó szervezet, vagy közösség nevét és települését.

A kért dokumentumot az adatlap beküldése után jelentkező képernyőn lehet letölteni, illetve erről e-mailben is küldünk megerősítést.

Mi a közösségszervezés?

A közösségszervezésről való tájékozódáshoz ajánljuk a megközelítés alapjairól, illetve a hazai építkezés kezdeteiről szóló Civil Szemle cikket.

Közösségszervező erőforrások

Közösségszervező esettanulmányok, segédletek, prezentációk, irodalmak (cka.hu regisztráció szükséges).

Közösségszervezés hírek a CKA oldalain

Tags:
3 hozzászólás

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Bejelentkezés Facebook nélkül:

Forgot your details?