Elindítottuk „Egy éve történt” sorozatunkat, amelyben országos programunk közösségszervezőinek sikereiről számolunk be az ország különböző tájairól. Az év során a CKA folyamatos és széleskörű szakmai, módszertani támogatást biztosított a program közösségszervezőinek, együtt örülünk velük a közös munka eredményeinek!

KÖZMUNKÁS MOZGALOM A JÖVŐÉRT

 

A közfoglalkoztatás  egyértelmű  eszköze  a  szegények  megfélemlítésének,  a  kiszolgáltatott munkások sakkban tartásának, ami a közmunkarendszer elleni közös fellépés gátja. Kaposvárról a Kaposvári Roma Polgárjogi Egyesület (KRPE) és egy új szervezet, a Somogy Megyei Közmunkások Érdekvédelmi Szervezete kérte a segítségünket egy ügyben. A településen dolgozott egy műszakvezető, aki agresszíven bánt a közmunkásokkal, sőt, több alkalommal bántalmazott pár közmunkást, főleg roma nőket. Az egyik áldozat feljelentette 2015 nyarán, a futó eljárás ellenére azonban nem távolították el a pozíciójából, mivel a vezetés az ártatlanság vélelme nevében nem nyúlt hozzá. Viszont a műszakvezető megfélemlítő, agresszív magatartása nem változott, sok volt a konfliktus. Voltak közmunkások, akik azt választották, hogy táppénzre mennek, amikor csak tudnak, hogy elkerüljék az összeütközést. Közös erővel fórumot tartottunk, és ennek hatására a polgármester elbocsátotta az erőszakos műszakvezetőt.

Így szerveződtünk

A 2015 telén két településről is fordultak hozzánk segítségért helyi közmunkás magok. Mind a két esetben az volt az újdonság a rendszeres jogsegély jellegű megkeresésekkel szemben, hogy a helyi közmunkások nagyobb csoportját érte sérelem, és ez ellen közösen kívántak fellépni. Minket egy nyilvános esemény (fórum) megtervezésére és levezetésére hívtak.

Megtartottuk a kaposvári fórumot, 120 érintett közül 30-40 fő vett részt. Ide nem jött el a bírált műszakvezető, de az alpolgármester megjelent, aki összegyűjtötte a panaszokat.

Ezt a fórum után mi is összegeztük egy levélben, amit a polgármester, az alpolgármester és a foglalkoztató is megkapott. A pénteki fórum után hétfőn szabadságra küldték a műszakvezetőt és vizsgálat indult ellene.

A kaposvári szervezet megerősödött, és a KRPE vezetője megbízást kapott az alpolgármestertől arra, hogy hetente egyszer összegyűjtse a hivatal számára a panaszokat a közmunkásoktól. A szervezetet bevonjuk országos kampányainkba.

Tags:
0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Bejelentkezés Facebook nélkül:

Forgot your details?