Sok beszélgetés – fontolgató, elmélyülő, izgatott,nyugodt – előzte meg az egész kunbábonyi nyári programsorozat szervezését. A Védegylet és a Profilantrop munkatársaival ennyire közvetlen és előre láthatóan nagy hatást gyakorló munkakapcsolatunk még nem volt és ez nyilván fokozta az izgatottságot. Meg kellett tanulnunk egymás nyelvén beszélni és megbízni egymásban. Sokszereplős volt ez az előkészület, szervezetileg, személyekben, célokban, programféleségekben.

A LENDÜLET

Július kapuját úgy léptük át, hogy a norvég partnereinkkel valósítottunk meg egy fenntarthatóság, helyi erőforrás fejlesztésről szóló képzést. Jó nyitány! Azért is jó volt, mert találkozott a norvég és magyar tanárok elképzelése egy ilyen témájú képzésről. Jól vették a lapot a résztvevők és először lett bevetve a közösségi kert a képzés folyamatába. A résztvevők boldogan szedték a már érő zöldbabot.:).

Ha még előbbre megyünk, akkor pedig az ökokertészeti nap alapozta meg a képzés során már megtekinthető kerti változást.

Szóval így kezdődött, aztán jött a nemzetközi nyári egyetem, ami még a szokásos módon zajlott, de már itt is bevethettük a kerti saláta alapanyagot a közösségi bemutatkozáshoz.

A KITELJESEDÉS

A júliusi első egy hét után felgyorsultak az események. A helyszíni szemlék sokasága és az alapos helyi anyaggyűjtés (építéshez, főzéshez), a kerti konyha építése előzte meg az Erasmus csereprogram keretében majd itt tevékenykedő fiatalok érkezését. És megjöttek. És angolul beszélt mindenki és fiatalok és kedvesek és lelkesek és kicsit még bizonytalanok voltak az első órákban. Két nap alapos felkészítés után megkezdődött a munka. Előre nem tervezett módon a kertészkedés jelentős népszerűségnek örvendett. Naponta 5-8 fő dolgozott, aminek eredményeként a kert permakutúrás művelés felé haladása még inkább láthatóvá vált. A kerti konyhában épült a rakéta tűzhely, készült a vessző az eperfák megnyesésével az álomszék ( komposzt wc) paticsfalához, gyúrták, taposták az agyagot, tisztították a területet, ástak, fűrészeltek, ácsoltak, raklapokat szedtek szét és raktak össze bútorrá – égett a munka mindenki keze alatt. Mindeközben többen a napi háromszori vegetáriánus étkezés alapanyagát gyűjtötték be a kertből, a helyi gazdálkodóktól és dolgozták fel mindenféle finomságokhoz. Reggelente és esténként hosszas megbeszélések, tervezések folytak.
Azután egyszercsak -majdnem hirtelen – eljött a nyári egyetem és körfeszt ideje, ahol már minden készen várta az érkezőket. A kerti konyhában minden különösebb ünnepélyesség nélkül elkezdődött a főzés, a permakulturás konyha tanulása, az álomszék reflektorfénybe került.

Úgy érzem mindenki jól járt. A fiatalok azzal, hogy új barátokat szereztek, részesei voltak egy olyan programnak, amely nem csak elméleti, hanem főként gyakorlati tudást adott. A szövetkezet azzal, hogy a kertben végzett munka több hét erőfeszítésétől mentesítette a tagokat és termőre fordult minden elvetett és elültetett növény és még a jövő évi újrakezdés költségéhez is némi hozzájárulást sikerült szerezni a zöldségeladásból. A Civil Kollégium területén olyan új helyek jöttek létre, ami a gyakorlatban is mutatja a fenntarthatóság szemléletmódját. A Védegylet egy olyan befogadó helyet talált, ahol hosszútávú együttműködést tervezhet. A Közösségfejlesztők Egyesülete által kezdeményezett nyári egyetem megújult. A résztvevők új kapcsolatokat, gyakorlati tapasztalatokat szerezhettek. A szakemberek megerősödhettek abban, hogy érdemes közösségi cselekvésre ösztönözni az embereket.
A szervezők? Hát ők nagy tapasztalatot szereztek egy ilyen együttműködésben, gyakorlati kivitelezésben. Ezt nem részletezem, hiszem valami jó, ha csak a háttérben zajlik és a következő év mutatja majd meg, hogy mit tanultunk ebből.
Mi jön ezután? Gondolkodunk rajta, hogy hogyan tovább.
2015 nyara biztos, hogy bekerül a közös élet történetünkbe.

Mészáros Zsuzsanna, a CKA ügyvezetője

Érdekesség:

A nyári egyetemhez is kapcsolódó fizikai és szemléletmód-beni fejlesztésekről már évek óta álmodoztunk, fórumokat indítottunk a CKA közösségi oldalán a kerti zuhanyzóról, a komposzt wc-ről, és a nyári konyháról is. Jelentjük: valóra váltak! Köszönet mindenkinek az ötletekért, a segítségért, a kivitelezésért. A régi fórumokat itt találjátok:

https://regi.cka.hu/csoportok/nyari-egyetem-munkacsoport/forum/

Ajánljuk továbbá mindenki figyelmébe a nyári egyetemről szóló cikket az Indexen: http://index.hu/belfold/2015/08/02/ami_nem_ol_meg_az_megerosit/

Élő közvetítések, kisfilmek, jegyzetek a nyári egyetemről: http://adattar.net/nye

Tags:
0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Bejelentkezés Facebook nélkül:

Forgot your details?