Mottó: 1.REFLEKTÁLNI MAGUNKRA   2.ÚJRAGONDOLNI  3.REFORMÁLNI

Fenntarthatóság- helyi közösségek címmel 3 napos képzés zajlott le 2015. július 2-4-ig Kunbábonyban. Kivételes és különleges alkalom volt ez, hiszen a Helyi Erő-Helyi Forrás projektünk norvég partnerét az Idebanken képviselőit is a tanárok között tudhattuk. Kirsten Paaby és Susan Guerra személyében a fenntarthatóság iránt nagyon elkötelezett és jól felkészült tanár lehetett partnere a magyar tanároknak, Halmai Gábornénak és Mészáros Zsuzsának.

A képzés során a kétnyelvűség nem okozott gondot, hiszem Bársony Fanni kiválóan tolmácsolta a résztvevők és a tanárok közötti diskurzust. A három nap ugyanis egy igen jól sikerült beszélgetésnek, közös gondolkodásnak tekinthető a globális problémák felvetéséről a helyi ügyekig.  Megvizsgáltuk az oda-vissza hatásokat, a helyi cselekvési lehetőségeket. Kitértünk a fenntartható működéshez szükséges erőforrásokra, kompetenciákra, kapcsolatokra, partnerségre. Felvázoltuk az ideális jövőképet is.

A résztvevőktől pozitív visszajelzést kaptunk a témára, a módszerekre, gyakorlatokra vonatkozóan.  Úgy gondolják mindannyian, hogy bőven van még tennivalójuk a fenntarthatóság érdekében, annak ellenére is, hogy mindannyian már ma is sokat tesznek érte.

A képzés résztvevői közelebbről is megismerkedtek az Adacs-Bábony Szociális Szövetkezet közösségi kertjével, hiszen pihenésképpen a zöldbabszedésben, a fátyolfólia leterítésében is közreműködtek.

A jó hangulatot fokozták a közös játékok, energizáló feladatok, amelyek közül, csak izelítőnek az áram nélküli vasaló modelljét mutatták be a résztvevők.

2015 őszén egy hasonló témájú nyitott képzésre kerül sor Kunbábonyban, amelyre szeretettel várjuk az érdeklődőket.

Mészáros Zsuzsa

Tags:
0 Comments

Leave a reply

or

Log in with your credentials

or    

Bejelentkezés Facebook nélkül:

Forgot your details?